top of page

Какво е АртТерапия и как се работи с тази психотерапевтична дисциплина?

Работата с арттерапия позволява невербална комуникация/обработка на емоции. Неизказаните чувства и мисли се проявяват чрез подсъзнателни процеси при рисуване.


1. Какво представлява Арттерапията?

  • Има ли проучвания, които доказват ефекта?

В западно развиващите се страни, арттерапията играе голяма роля за подобрение на всякакви психически и психиатрични отклонения и заболявания. Във всяка една клиника или санаториум се среща арттерапия, водена от специалисти, които повече от 4 години са учели тази дисциплина. Обучението включва наравно с много психологична теория, също и психиатрия и клинична психология. Приложението и е научно доказано и има стандарти, които точно трябва са се спазват, за да се нарече даден човек, арттерапевт. Асоциации и дружества от ангажирани специалисти в арттерапията се грижат за спазване на стандартите, разпостранение и постоянно научно изследване на тази терапевтична дисциплина. Аз членувам в няколко такива организации и се радвам да допринасям за развитието на арттерапията.

  • За кого (вид хора, пациенти) е артерапията? Само за болни хора ли е? Пример твоята арттерапия работа?

Арттерапията не е само за емоционално слаби или психично болни хора. Арттерапията е и превантивен метод за активиране на психохигиената и преоткриване на собствения потенциал. Работата с арттерапия позволява невербална комуникация/обработка на емоции. Неизказаните чувства и мисли се проявяват чрез подсъзнателни процеси при рисуване. Арттерапевтичният, ориентиран към ресурсите подход, позволява на хората да преодолеят блокадите си чрез творческия процес. Следвайки мисълта на I.Yalom, известен автор и психоаналитик: “Добрите терапевти са едни вечни студенти в едно безкрайно пътуване към самите себе си“, предлагам супервизия- психопрофилактика за консултанти, психолози, психотерапевти, чрез различни арттерапевтични практики и с метод т. нар. „Вътрешен компас“ bildASet (Билдасет). Също така подкрепям чрез творчески достъп служители и екипи в сферата на здравеопазването и социалните служби. Психохигиената на специалистите води до активиране на ресурси при техните клиенти и пациенти.

В Германия всеки студент по арттерапия трябва необходим брой часове - личен опит да завърши. Тези часове се взимат само при арттерапевти, признати от университета и асоциацията. Радвам се да бъда част от тези специалисти.

Аз съм обучена в арттерапия на изобразително изкуство. Има и арттерапия – с музика, артерапия – танц. В немско говорещите страни това са три отделни образования, които траят до 4 години. Тези, които са признати като арттерапия от съответната асоциация.


2. Какви видове упражнения има?

Примери:

 Партньорско упражнение за двама
По едно и също време рисувайте върху лист хартия, без да говорите (много е важно). В началото решавате колко ще рисувате - 10 или 15 мин. Всеки от вас взима любим цвят и започвате едновременно да рисувате.
Възникват въпроси като:
 •Кой, колко място заема на листа?
 •Какъв цвят използвам аз, а какъв партньорът ми?
 •Какви чувства възникват?

 Сляпо рисуване 
Избираме цветът, който в момента отговаря на нашата емоция, затваряме очи, концентрираме се какво чувстваме, без да мислим. Първите секунди са важни, после се включва умът ни и не сме в състояние да чуем душата си. Рисуваме нашата емоция. Най-добре е да се опитаме да нарисуваме едно лице – предай образ на твоята емоция! 
Чудесно упражнение за хора, които са прекалено контролирани и за тези, които нямат търпение.
 Нарисувай сънят си?
Аз работя много със сънища. Те са послания на нашата душа. От една страна - сънищата ни казват какво преживяваме през деня и какво ни впечатлява или ни смущава. Също така имат много общо с нашите страхове. А от друга страна - те ни предсказват нашето бъдеще. Има една страхотна книга на Улрих Кюн, аналитичен психолог, от школата на Густав Юнг, казва се: „Сънят е забравеният език на Бога.

3. Каква е разликата между арттерапия с психотерапевт в сравнение с рисуване или друг вид изкуство?

Самото име, за мен го казва – артТерапия се прави терапевтично. Само да рисуваме е облекчение за душата, което го привествам много. Една арттерапия се води от специалист/терапевт. Подсъзнателната информация не трябва да се подценява. Защото, когато тя се отключи, трябва терапевта да е наясно, какво да прави и как да действа в този момент. Особенно при травми, депресии, насилие.4. Какви видове материали могат да се използват?

Материалите, които предлагам в арттерапевтичния процес, са: маслени пастели, цветни моливи, маркери, течни цветове от всякакъв вид, хартия във всеки формат, глина, естествени материали и растителни цветове. В началото работите основно с маслени пастели и твърди цветове, за да постигнете определена стабилност. Всякакви травматични преживявания остават в рамките на допустимото. По-късно в процеса имате възможност да изберете материали като течни цветове, по-големи платна и да видите от какво се нуждаете в съответната ситуация, за да покажете чувствата си на хартия.


5. Кои вътрешни ресурси могат да бъдат активирани и как да се използват за подобряване на състоянието?

Във всеки от нас има творчески потенциал и в процеса на арттерапията преоткриваме наново нашите мисли, действия, въображения и чувства. 

Емоционалното състояние е преди душевното ни, но ние не сме наясно с това. Често сме щастливи, след това сме развълнувани, ядосани, тъжни и понякога много от нас не знаят защо. Ако пренебрегнем емоциите си, не искаме да погледнем отблизо откъде идва гневът, например. С течение на времето това състояние води до психическо разстройство, т.е. пренебрегваните емоции унищожават душата ни. Точно това е: преди душата ни да извика за помощ е добре да се справим с нашите емоции и чувства, а арттерапията ни дава точно тази възможност. Изкуството е толкова древно, колкото и самото човечество. Арттерапевтичният, ориентиран към ресурсите подход, позволява на хората да преодолеят страховете си чрез творческия процес.

Хората несъзнателно възприемат по-добре собствените си чувства и емоции.

6. Защо рисуване със затворени очи? А какво да прави пациентът, ако има страх от тъмното?

Хората с такива страхове, не трябва обезателно да правят това упражнение и в началото може и да се гледа настрани, но не и на листът хартия. Става въпрос, да се отклони вниманието на разумът. Отговорността е отново на арттерапевта, много добре да може да прецени ситуацията, в която се намира клиента или пациента.

7. Ако нямат пациентите възможност да отидат на психотерапевт могат ли просто да започнат да правят картини, картички или гоблени?


Рисуването или заниманието с изкуство е изключително важно за израстването на човека като личност. 

За малки или големи- мозъкът обожава творчески предизвикателства. Щом човека е пациент или клиент – с психически разстройства или пациенти с психиатрични отклонения е задължително намесата на специалист психотерапевт. Рисуването или творението сам или с учител/художник, само ще облекчи на пръв поглед и повърхностно ситуацията.


Благодаря за вниманието и доверието!

За повече информация и среща с Антоанета Славова:

Записване – info@antoaneta-slavova.com

Програма – www.bilderset-methode.com – арттерапевтична програма и информация

159 Ansichten

Aktuelle Beiträge

Alle ansehen
bottom of page